Bij het aanleggen van een groendak zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Waarschijnlijk vraag je je af hoeveel zo’n groendak weegt en of je bestaande dak dat gewicht wel zal kunnen dragen. In deze blog bespreken we hoe onze trays (ook wel tegels genoemd) een oplossing bieden voor de uitdagingen waar je tegenaan loopt bij het plaatsen van een groendak.

Wat is ECCOsedum?

ECCOsedum is een groendaksysteem dat bestaat uit kant-en-klare groendaktegels voor zowel vlakke als hellende daken. In 1 tray worden 7 verschillende sedumplanten gecombineerd om een mooie variëteit aan planten te bekomen. Bovendien zijn onze sedumtrays tot 80-85% voorgekweekt waardoor je meteen resultaat hebt, dit in tegenstelling tot klassieke systemen waarbij gewerkt wordt met substraatlagen en sedumstekjes/sedummatten, die steeds een bepaalde periode nodig hebben om te wortelen en dicht te groeien. Een voordeel van onze trays is ook zeker het lage gewicht per vierkante meter, namelijk 84 kg/m² in volledig verzadigde toestand.

Troeven van een licht groendak

Het gewicht van een groendaksysteem is een cruciale factor om rekening mee te houden bij de aanleg van een groendak. Zoals gezegd hebben onze sedumtrays een laag gewicht per m², waardoor het ECCOsedumsysteem kan toegepast worden op bijna elk bestaand dak. Het lage gewicht per m² heeft zelf ook zijn troeven.

Eenvoudig hanteerbaar

Onze trays zijn zeer eenvoudig hanteerbaar en kunnen dankzij hun lage gewicht door 1 persoon geplaatst worden, wat zorgt voor een zeer snelle en efficiënte installatie. De trays hebben een gewicht van 11 tot 19 kg per stuk, afhankelijk of ze droog of verzadigd zijn. Hou er wel rekening mee dat dit in de praktijk licht kan afwijken doordat de tegels kunnen uitzetten bij het vullen met substraat.

Makkelijk wegneembaar

Een bezorgdheid die vaak aan de oppervlakte komt bij de aanleg van een groendak is: wat moet je doen bij dakwerkzaamheden of waterinfiltratie? Doordat ECCOsedum een groendaksysteem is dat bestaat uit tegels kan men deze na installatie, indien nodig, wegnemen. Bij het klassieke systeem moet de volledige substraatlaag worden weggenomen om nadien alles opnieuw aan te leggen.

Constante substraatdikte

De sedumtrays zijn gevuld met een substraat-, vegetatie- en drainagelaag, waarbij de substraatdikte constant is. Bij klassieke groendaken varieert de substraatdikte van 1 tot 8 cm, wat onkruidgroei met zich mee brengt. Dit wordt dus vermeden bij ECCOsedum groendaken. Bovendien kent deze substraatlaag meerdere functies. Zo voorziet ze in voeding, zuurstof en water voor de vegetatie. Daarnaast zorgt de opbouw van de tray (in combinatie met de beschermingslaag) ervoor dat het totale waterbufferingsvolume 35 liter per m² bedraagt in een lichtgewicht cassette.

Als je kiest voor ECCOsedumcassettes dan weegt jouw groendak per vierkante meter slechts 84 kg in verzadigde toestand. Door het lage gewicht is het mogelijk om de trays te installeren op bijna elk bestaand dak, zowel vlak als hellend.

Voor meer informatie, surf zeker naar ons YouTubekanaal.