Ec(c)ologie en duurzaamheid: een match made in heaven
Wanneer we denken aan ecologische en groene buitenruimtes, dan zijn bloemenvelden, insectenhuisjes en weelderige begroeiing zaken die onmiddellijk naar boven komen. ECCO gaat echter nog verder – naast alle pracht en praal die de natuur ons te bieden heeft, worden ook duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel gedragen bij de ontwikkeling van waterdoorlaatbare oplossingen.
De waterkringloop herstellen
Water heeft een grote impact op ons leven en op de natuur rondom ons: neem bijvoorbeeld de waterschaarste en lagere grondwaterpeilen, maar ook de talloze overstromingen overal ter wereld. Bewust omgaan met water en nadenken over de manier waarop we zelf ons steentje kunnen bijdragen om onze watervoetafdruk te beperken, is al een stap in de goede richting. Een belangrijk element dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is hoe het (her)aanleggen van buitenruimtes of tuinen de waterkringloop kan beïnvloeden.
De realiteit is dat we in een grijze, verharde en versteende omgeving leven, omdat er vaak wordt gekozen voor asfalt, beton of klinkers. Daardoor stroomt het regenwater dat neervalt op die verharding zo goed als onmiddellijk in en naar riolen, kanalen en waterlopen. Het hemelwater heeft dus geen tijd om in de bodem te infiltreren en bovendien neemt het wegstromende water allerlei verontreinigende stoffen, olie en benzine met zich mee, met alle gevolgen van dien.
Deze verharde oppervlakten zorgen er ook voor dat de hitte langer wordt vastgehouden – er wordt namelijk een “hitte-eilandeffect” gecreëerd. Door te ontharden en dus de grond opnieuw waterdoorlaatbaar te maken, krijgt het overtollige regenwater de kans om door te sijpelen in de grond en is er een betere temperatuurregeling en meer verkoeling.
ECCO breekt uit
Ook ECCO Products bindt de strijd aan om de Vlaamse bodem te ontharden: al jarenlang focust ECCO op het ontwikkelen en optimaliseren van duurzame, kwalitatieve en waterdoorlaatbare producten. Onze missie is dan ook scherp: 20 miljoen m² waterdoorlaatbaar te maken en dat tegen 2025. Meer nog, ECCO wil dat aantal elke vijf jaar verdubbelen om zo samen naar een groenere, ontharde toekomst te gaan. De ECCO-producten bieden bovendien een oplossing om de waterkringloop opnieuw in evenwicht te brengen, namelijk door het overtollige regenwater afvoeren.
Kiezen voor duurzame en waterdoorlaatbare materialen tilt het klimaatbewustzijn naar een hoger niveau, want rekening houden met de natuur en de waterkringloop gaat verder dan enkel een vijver aan te leggen of een regenwaterput te voorzien. Door te ontharden wordt extra ruimte gecreëerd voor groen, voor water en bijgevolg ook voor een grotere biodiversiteit. Een optimaal klimaat creëren dat zowel Moeder Natuur als de mens ten goede komt, bekleedt dan ook een prominente plaats binnen de visie van ECCO.
Grindstabilisatie, de sleutel tot een waterdoorlaatbare omgeving
Het best gekende voorbeeld van waterdoorlaatbare oplossingen bij de aanleg van buitenruimtes is hoogstwaarschijnlijk de grindmat. Door grind en grindmatten aan te leggen, wordt een onmiddellijk ecologisch effect gecreëerd: het regenwater kan direct infiltreren in de ondergrond, zelfs bij hevige regenval.
Met kwaliteitsvolle grindmatten wordt bovendien een verharding gecreëerd die vergelijkbaar is met een geasfalteerde ondergrond. Daarnaast vraagt een duurzaam grindmattensysteem minder onderhoud en wordt de levensduur van het grind aanzienlijk verlengd.
Echter, de klassieke grindverharding zonder matten kent één groot nadeel: als er vaak over gereden of gelopen wordt, kan het grind gaan verschuiven, ontstaan er plassen en putten en daalt het comfort van de grindverharding.
Vroeger werd vaak geopteerd voor grind met veel fijne deeltjes om ervoor te zorgen dat het grind blijft liggen. Dit type grindverharding heeft wel een keerzijde: meer fijne deeltjes verminderen de waterdoorlaatbaarheid, waardoor er toch putten, plassen en sporen ontstaan en we een ongewenst effect creëren. Verder is de kans groter dat fijne kiezels aan de schoenen blijven kleven.
De oplossing: ECCOgravel grindplaten
Wanneer er tijdens de aanleg van een oprit of een (tuin)pad gekozen wordt voor grindmatten is het een uitdaging om een flexibele, maar toch kwalitatieve en stevige grindmat te gebruiken die bestand is tegen uiteenlopende “lasten”. Als je met de wagen over de grindmatten rijdt, oefen je niet alleen druk uit, maar door het manoeuvreren (draaien en keren) oefen je ook wringlasten uit op de ondergrond. Tegelijk is het belangrijk dat de grindroosters flexibel blijven, zodat ze niet breken bij koude temperaturen.
Door ECCOgravel te gebruiken heb je het beste van twee werelden: je bekomt een functionele en stabiele grindverharding die strak en modern oogt, maar toch flexibel en perfect waterdoorlatend is. Modderige plassen en putten zijn dus verleden tijd.
Bovendien zorgen de ECCOgravel grindmatten voor een stabiel oppervlak waardoor het grind niet gaat schuiven en het mogelijk is om er met een auto, fiets of zelfs een rolstoel overheen te rijden.
Ten slotte hebben de ECCOgravel grindmatten ook een breed toepassingsveld: gaande van terrassen, wandel- en tuinpaden en opritten tot het aanleggen van dakterrassen en brandweerwegen.
De talloze voordelen van ECCOgravel
Tijdens het ontwerp van de ECCOgravel werd veel aandacht en tijd besteed aan het optimaliseren van de kwaliteit van de plaat. Zo worden alle ECCOgravel platen van a tot z in België geproduceerd, wat inhoudt dat ECCO hoge kwaliteitsparameters kan toepassen. De ECCOgravel platen zijn vervaardigd uit HDPE, High Density Polyethyleen. Dit type materiaal is van nature meer flexibel en zal dus niet breken of vervormen wanneer men erover rijdt. Bovendien hebben alle ECCOgravel grindmatten kunststofversterkingen tussen de honingraten, waardoor de wringlastweerstand erg hoog is.
Ook de samenstelling van het antiworteldoek – ook wel geotextiel genoemd – dat aan de plaat verlijmd is, werd met veel zorg uitgewerkt. Eén van de uitdagingen op het vlak van grindmatten is namelijk voorkomen dat het grind onder de grindplaat terecht komt en op die manier de plaat bloot komt te liggen. Aangezien ECCOgravel de meest verfijnde verlijmingstechnieken gebruikt en het geotextiel in polyester zo sterk verlijmd is met de plaat, wordt het risico op schuivende grindplaten met grind eronder herleidt tot nul. Hoewel het geotextiel uitermate sterk is, komt de waterdoorlaatbaarheid helemaal niet in het gedrang.
Het geotextiel van ECCOgravel heeft een open structuur, waardoor het hemelwater snel naar de ondergrond doorsijpelt én de grindverharding proper blijft. Dit in tegenstelling tot worteldoeken die geen open structuur hebben en dus op termijn gaan verstoppen. Naast de waterdoorlaatbaarheid biedt het geotextiel nog een oplossing voor een vaak hardnekkig probleem: onkruidgroei. Plantjes en grassen kunnen zich minder makkelijk hechten aan het doek, waardoor de strakke afwerking gegarandeerd blijft.
Levenslange waterdoorlaatbaarheid
Anno 2022 is het cruciaal om duurzame materialen met een lange levensduur te kiezen die passen binnen een ecologische en duurzame manier van bouwen en wonen. ECCO kan dan ook garanderen dat de goed uitgewerkte structuur en het ontwerp van onze ECCOgravel grindroosters de garantie bieden dat de producten gedurende hun hele levensduur waterdoorlatend zullen blijven.
Ook wanneer er na verloop van tijd fijne deeltjes zoals stof, zand, aarde of bladresten op het oppervlak spoelen, zal dit geen invloed hebben op de waterdoorlaatbaarheid. Deze fijne deeltjes zullen de kleine holtes opvullen, zonder ze volledig te verdichten en de waterbufferende eigenschappen van de grindmatten dus van toepassing blijven.
ECCOdal, a touch of green
Om een ecologische en groene toets toe te voegen aan een waterdoorlatende en beloop- en berijdbare verharding, kunnen naast grindmatten ook grasdallen gebruikt worden voor de aanleg van een wandel- of tuinpad, oprit of (extra) parking. De ECCOdal grasdallen zijn specifiek gericht op een opvulling met gras, in tegenstelling tot andere platen die zowel als grindplaat en grasdal gebruikt worden. Dit allemaal zonder in te boeten aan stevigheid of kwaliteit. Deze grasdallen zijn namelijk vervaardigd uit HDPE waardoor ze flexibel blijven, zelfs bij vorsttemperaturen.
Bovendien hebben de ECCOdal grasdallen uitzettingsvoegen om temperatuurverschillen op te vangen en de tegels dus niet gaan verplaatsen tegenover elkaar. Meer nog, de ECCOdal HD Flex grasdallen zijn vervaardigd op basis van 100% gerecycleerd plastic en kunnen deze tegels 100% gerecycleerd worden. De ECCOdal grasdallen dragen dus bij aan het verlagen van onze ecologische voetafdruk, alsook tegen de verschraling van de natuurlijke biotoop.
Grindroosters en grasdallen zijn dus de sleutel tot milieuvriendelijke en duurzame tuinen en buitenruimtes die de natuurlijke waterkringloop ondersteunen en de afvloeiing van regenwater verminderen. De slagzin van ECCO vat het geheel mooi samen: green needs blue. De natuur heeft water nodig en ook wij als mens hebben water nodig om te overleven. Waterdoorlaatbare producten creëren die beantwoorden aan zowel de menselijke behoeften, als aan die van het milieu zijn het ultieme doel.